Dzieci potrzebują ojców, ojcowie potrzebują Tato.Net

Przez 16 lat Inicjatywa Tato.Net odmieniła i odbudowała tysiące relacji rodzinnych. Dalsza misja Tato.Net stoi pod znakiem zapytania. Brakuje funduszy, aby kontynuować potrzebną, a czasami wręcz ratunkową misję dla polskich dzieci i rodzin. Rusza zbiórka na ten cel.

W Polsce, podobnie jak na całym świecie, dramatycznie wzrasta liczba dzieci dorastających bez ojców. Inicjatywa Tato.Net spełnia marzenia każdego dziecka o posiadaniu ojca, na którego może liczyć. Dostarcza narzędzi, aby mężczyźni byli obecnymi, świadomymi i odpowiedzialnymi ojcami.

Od 16 lat promujemy kulturę odpowiedzialnego ojcostwa. Organizujemy warsztaty dla ojców, tworzymy sieć ojcowskich klubów oraz serwis internetowy www.tato.net. Budzimy świadomość i upowszechniamy wiedzę związaną z rolą ojca w rodzinie i społeczeństwie poprzez kampanie informacyjne, konferencje, spotkania i szkolenia. Ponadto, gromadzimy wiedzę i wydajemy publikacje dotyczące zagadnień ojcowskich. – mówi dr Dariusz Cupiał, twórca Inicjatywy Tato.Net.

Budżet Fundacji został zachwiany przez brak możliwości organizowania warsztatów i innych wydarzeń w związku z pandemią, spadek wpływów z darowizn oraz brak strategicznego grantu, o który Inicjatywa zabiegała w Funduszu Sprawiedliwości. Środki miały posłużyć do zabezpieczenia trzyletniej misji budowania Ojcowskich Klubów w każdym powiecie.

Wsparcie jest potrzebne stale – comiesięcznie na opracowywanie szkoleń, programów edukacyjnych dla Ojcowskich Klubów, organizację wydarzeń, wszelkich warsztatów, transport, koszty biurowe, czynsz, opłacenie rachunków, wynagrodzenia, działania promocyjne, wydawnicze, prowadzenie portalu potrzebujemy 50 tys. zł. Jeśli nie zbierzemy tej kwoty, będziemy zmuszeni zakończyć wiele z podjętych inicjatyw – dodaje dr Dariusz Cupiał.

Aby przetrwać, Inicjatywa potrzebuje 300 regularnych darczyńców. W tej chwili jest ich 90. Aby dołączyć do tej grupy i pomóc wielu ojcom, a tym samym wielu rodzinom wystarczy wejść na stronę akcji: www.dziecipotrzebujatato.net

Historie uczestników wydarzeń Tato.Net pokazują, że czasem wystarczy jeden fragment z książki, jedno zdanie wypowiedziane na konferencji, aby poruszył się mały kamyk, który uruchamia lawinę dobrych zdarzeń. Organizatorzy przygotowali film zachęcający do wsparcia, do którego zaprosili żony ojców – uczestników spotkań Tato.Net. Bohaterki filmu zwracają uwagę, że z działań Tato.Net korzystają całe rodziny: lepszy ojciec to szczęśliwsza żona i szczęśliwsze dzieci. Film dostępny jest pod linkiem: https://youtu.be/H2GPlEw0QHk

Od lat zmieniamy świat na lepsze poprzez inspirowanie mężczyzn, pomaganie im w stawaniu się lepszymi mężami i ojcami. Jesteśmy przekonani, że o wiele łatwiej jest być dobrym tatą, jeśli ma się wokół siebie kolegów i przyjaciół, dla których rodzina jest bardzo ważna. Co roku na wiosenne i jesienne ojcowskie Forum przyjeżdża ponad 1000 ojców z różnych miejsc Polski. Nie licząc setek ojców, którzy uczestniczą w Ojcowskich Klubach i regularnych warsztatach. – dodaje Dariusz Cupiał.

Inicjatywa Tato.Net od 16 lat wspiera ojców w pełnieniu ich rodzicielskiej roli. To pierwsza w Polsce i największa platforma edukacji i wsparcia zaangażowanych i odpowiedzialnych ojców. Inicjatywa Tato.Net jest prowadzona przez Organizację Pożytku Publicznego z możliwością przekazania 1% podatku: Fundacja Cyryla i Metodego, KRS 0000208956.

Autor: Redakcja Tato.Net

Kontakt dla mediów

Masz pytania? Potrzebujesz więcej informacji na ten temat? Skontaktuj się z nami.

Zbigniew Danilewski

Wesprzyj Tato.Net