Tato.Net partnerem kampanii #TataTeżCzyta

Rusza kampania promująca czytanie dzieciom #TataTeżCzyta. Społeczność Tato.Net jest partnerem tego projektu. Czytanie książek dla przyjemności przez 6 minut może zmniejszyć poziom stresu nawet o 68%. Dzieci, którym rodzice regularnie czytają, już w wieku trzech lat rozumieją dwa razy więcej słów niż ich rówieśnicy.

„Czytanie dziecku na głos buduje i wzmacnia relacje! Kampania #TataTeżCzyta udowadnia, że każdy tata ma  supermoc – jest dla dziecka przykładem i wzorem, od którego uczy się ono zachowań i nawyków, także tych czytelniczych” – mówi dr Dariusz Cupiał, twórca Tato.Net, partnera kampanii.

Tegoroczne badania czytelnictwa wskazują, że przez ostatnie 12 miesięcy nastąpił jego znaczny wzrost – aż o 9 punktów procentowych. Taki wynik zanotowano po raz pierwszy od niespełna 10 lat. Wciąż jednak, jeśli chodzi o sięganie po lekturę, przeważają kobiety – 50% przy 36% mężczyzn. Bardzo podobnie przedstawia się też stosunek emocjonalny do czytania.

Już w poprzedniej edycji kampanii #TataTeżCzyta organizatorzy podkreślali, że brak męskiego czytającego wzorca to jedna z przyczyn porzucania czytelniczych nawyków przez dzieci i młodzież. Tymczasem czytanie wpływa na ich rozwój, stymuluje życiowe sukcesy. Pozwala zrozumieć siebie i innych oraz zdystansować się wobec trudów dorastania. Co ciekawe, w ubiegłym roku podwoił się odsetek mężczyzn korzystających z bibliotek w grupie wiekowej osób potencjalnie wychowujących małe dzieci.

To druga edycja kampanii organizowanej przez Fundację Powszechnego Czytania i Wydawnictwo Tatarak. W akcję może włączyć się każdy – drukując plakaty dostępne na stronie wydarzenia, publikując post w mediach społecznościowych, a przede wszystkim czytając książki swoim dzieciom. W tym celu organizatorzy przygotowali e-book dla ojców, którego celem jest zarażenie pasją do czytania. W formie papierowej będzie on również dostępny w wybranych księgarniach, bibliotekach, przedszkolach i firmach.

Tato.Net to społeczność, która od 20 lat inspiruje mężczyzn do przeżywania ojcostwa jako pasji oraz najważniejszej kariery życia. Dostarcza im w tym celu sprawdzone narzędzia, aby mogli się nawzajem wspierać w byciu coraz lepszymi ojcami. Dzieje się to głównie przez serwis internetowy, warsztaty, coroczne Międzynarodowe Forum oraz O.K. Tato.Net czyli Ojcowskie Kluby.

Tato.Net prowadzi także ośrodek ekspercki typu think tank dla problematyki ojcowskiej i polityki rodzinnej. Jego celem jest gromadzenie i udostępnianie wiedzy, prowadzenie badań, analiz i kampanii społecznych oraz wydawanie publikacji. Współpracuje z organiza­cjami i instytucjami zainteresowanymi promowaniem kultury odpowiedzialnego ojcostwa.

Autor: Redakcja Tato.Net

Kontakt dla mediów

Masz pytania? Potrzebujesz więcej informacji na ten temat? Skontaktuj się z nami.

Zbigniew Danilewski

Wesprzyj Tato.Net